Fantastiska sol!


Kollegan har en balkong i söderläge. Det vill jag också ha en dag. Eller tomt kanske? Det är så fint att kunna sätta sig i solen sådär bara genom att ta ett enda kliv. Där har jag suttit denna morgon och njutit. Och så har jag tänkt på att vi ska åka till Dalarna i helgen. Jag längtar! Ska bli så skönt med en lökig helg där. Hoppas solen skiner och värmer bara.

Igår fick jag feeling för sommarväder och köpte lite grejer på Indiska som jag tänkte mig själv svassa runt i i Italien i sommar. Indiska har just nu mycket av det jag brukar falla för till sommaren: ljusa bomullstyger med spetsdetaljer. Så det fick bli tre par linnen och en tunika. Tunikan fick vända tillbaka idag för den var inte rolig på. För mycket Jesus lärjunge-style.

Längtar så tills vi får flytta in i vår lägenhet igen. Men fortfarande är ingenting på plats. En hel månad kvar. Och kanske mer? Vilken känsla det ska bli att få flytta tillbaka igen och då förhoppningsvis tycka att allt blev toppen....



Kollar till hemma


Idag har jag gjort ett besök hemma och haft vårstädning med föreningen i det fina vädret. Passar på att kolla läget hemma med... Så här ser det ut just nu:



Här har vi det forna badrummet. Liknar just nu en liten otäck fängelsehåla.



Här står hela det nya köket  (och vårt fina badkar) och väntar på att monteras.



Köket med den gamla fläkten på väggen som vi måste pula in på en ny plats. En sån där överraskning som kom med rivningen. Det är väl så det brukar va antar jag, men att tänka fläktlösningar är ingenting som man direkt är inspirerad till får jag lov att erkänna.

Nu efter all krattning vore det fint att få tvätta händerna och pudra näsan så att säga, men det kan jag ju glömma. Så jag sätter mig i bilen igen och åker tillbaka till Kollegan och hennes soliga balkong med fågelkvitter. Vårt nya hem som är så fint.

Mors!




Åh så fina


Okej, det är ju inget för mig tyvärr eftersom vi i helgen rensat ut porslin i obarmhärtig anda. Jag gnydde förvisso endel när gamla favoriter och trotjänare blev ratade till förmån för vårt nya kök som komma skall. Men för er som har utrymme så har Indiska fått in några helt oemotståndliga koppar i puderfärgat glas. Örat är av små glasbollar, och dessa bollar kantar också de små söta faten till. Ack...



Mitt mobilfoto ger inte dessa koppar någon som helst rättvisa så spring till Indiska och kolla in. Gotta love!


Livet i Gubbängen


I två dagar har vi nu bott hos Kollegan och hennes son. Och det är ju så trevligt! Det tycker åtminstone jag. Men jag tror att vi alla fyra tycker det. Sonen vill inte gå och lägga sig på kvällen och jag vill inte gå till jobbet på morgonen. I morse kröp jag och Kollegan upp i hennes väldigt sköna soffa med filtar och snackade strunt. Där ville man stanna.

Och igår var vi och kollade hur det såg ut hemma hos oss. Hela köket och badrummet urblåst. Och med ett stort hål i väggen mellan varandra! Men det ser bra ut. Så spännande är det! Nu har alla vitvaror inhandlats också. På nätet. Skoj!

Annars har vi börjat övningsköra. Kul att vara körlärare! Och en duktig elev har jag som inte nervar. Men strackarn har det riktigt trångt i förarsätet. Knäna är på varsin sida av ratten! Men igår fickparkerade min elev i backe och det med bravur! Det här ska nog gå vägen.


Om man blandar mig och A...

..så får man det här. Skrämmande...




Flyttat hemifrån


I morse klockan halvåtta stövlade tre muntra byggjobbare in hos oss med ett gäng Big Bag-säckar, spadar och hackor. De tog våra nycklar och slängde ut oss. Just i denna stund tror jag att inget längre är sig likt i vårat kök och badrum. Killarna går nog loss som bäst där. Renoveringen har satt igång! Känns nästan overkligt. Vi har ju planerat det hela så väldigt länge och ett tag kändes det som att det hela kanske skulle stanna vid en fantasi. Men nu minsann!

Inatt vaknade jag till med klump i halsen. Mitt vanliga syndrom "saker blir megastora om natten" drabbade mig. Byggjobbarkostnader och lång tid utan lya kändes plötsligt läskigt. Som tur var flög dom tankarna bort så fort morgonen grydde och nu känns allt bara spännande och kul.

Och ikväll åker vi hem och bor hos Kollegan och hennes son. Igår dumpade vi packning där. Ska bli en himla trevlig vecka hos dom, det kände jag på studs. Jihooo!


Present till köket


..fick jag av A härom kvällen när jag kom hem från jobbet. Dessa fina muffinsformar med fåglar och blommor på. Och så ett väldigt praktiskt mått där man ser uppifrån hur många centiliter men hällt i. Smart! Nu packas de ner och upp igen om ca 6 veckor, då ska vi baka!




Deklasheklaratiooon


Gillade det till en början. Gillar det inte längre. Så det så.


Dagen då jag kände mig som Samantha på besök hos brandmännen


(...om ni minns, och det tror jag att ni gör)

För ett par veckor sedan skulle jag bege mig till KakelSpecialisten för att inhandla kakel. A var på resa med jobbet och jag skulle således göra köpet allena. I hallen stod jag och funderade: Den gamla sunkiga monki-jackan eller fuskpälsen? Fuskpäls fick det bli trots att jag tänke på att det kan kännas obekvämt att ha alltför tjejiga kläder när man ska röra sig på ett område med övervägande byggjobbare. Och då menar jag att man känner sig alldeles för nippertippig i jämförelse.

Jag bestämde mig för att det var töntigt att bry sig och drog på mig pälsen. Och stövletter till det. Fredag som det var och allt. Efter jobbet skulle jag till MellanBarbro och sova över så jag hade lite hjälpligt packat ner översovningsgrejer i väskan.

Redan när jag parkerade bilen kände jag mig lite too mush med pälsen och stövletterna. Utanför bara blåkläder. Men det var ju inget att bry sig om såklart. Så jag gick ut. Men redan vid ingången hörde jag en röst:

"Du tjejen, du tappar kläder!" En blåställskille som lite nonchigt tar bort luren från örat där han står lutad mot ett staket mitt emot mig.

Jag kollar på marken och ser där mitt vita spetsnattlinne ligga i en hög. Jag rafsar snabbt upp det och skäms. Garvar också lite inombords åt mig själv. Så typsikt när jag redan kände mig fånig. Och så slår det mig. Sa han inte "kläder"? Som i plural? Jo. Detta betyder att eventuellt så var det inte bara nattlinnet jag kastade ifrån mig utan även mina nya trosor jag hade packad med.

När jag var klar med det jag skulle göra och gick ut igen så fick jag det bekräftat. Utanför ingången låg mina trosor också i en svart liten hög. Så förnedrande att jag fick lov att bara dra utan att ta upp dom. Stod inte ut med skammen.

Numera är det Monkijackan och rediga kängor som gäller för min del när jag besöker byggvaruhusen.


I vår port



Iallafall en granne som är entusiastisk över den stundande vårstädningen... eller?


Morgonrapport


Usch så snabbt helgen har gått... men å andra sidan så är det bra för nu vill jag att det ska vara renoveringsdags på studs. Nästa måndag börjar det. Och som sagt har vi nu inhandlat en hel del till det hela. Allt kakel till badrum, allt kakel till kök, kommod och badrumsskåp. Och kök. Känns lite konstigt att klicka hem ett kök via nätet, men också väldigt bekvämt.

I lördags var jag och Kollegan på Ljungan och åt Hot Tuna sushi. Lika gott som vanligt var det men såsen var lite extra stark och vi två blev väldigt, väldigt mätta. Vi gick en promenad till Vassa Eggen för att piggna till. Där mötte vi upp med A och vänner till Kollegan. Vi peppade för vårat kollektivboende som stundar. Vilken tur att Kollegan är så positivt inställd till detta! När vi snackar om detta boende så låter det nästan som att vi ska på en semester ihop!

Igår var vi på middag hos A:s föräldrar som båda fyller år i dagarna. Supergott som alltid. Dom hade just kommit hem från Cypern och alla gäster fick presenter med sig hem. En jätte halloumi och en jättecitron från huset de har i Cypern. Kolla vilken baddare!




Ikväll


Idag har vi haft ännu en dags rantande runt på Ikea och vitvaruhus. Men idag har vi faktiskt fått lite saker gjorda. Har handlat kakel till väggarna i badrummet. De blev inte grå cement känsla utan istället Ett matt Höganäskakel i en beigeaktig ton. Och så har vi handlat kommod och badrumsskåp också. Om en vecka sätter hela renoveringen igång!

Men ikväll ska jag och Kollegan först äta vår älskade Hot tuna-sushi på Ljunggrens och sedan ska vi ut och ränna på stan. Om Kollegans rygg tillåter. Och det hoppas vi.


Monki business



Jag har slagit till på en jätterosett. Är svag för rosetter. Och på Monki har dom massor av stora rosetter som kanske egentligen är för tonåringar. Men jag kan inte låta bli. Dom påminner om dom som fanns på 80-talet. Och som ni vet, allt som påminner mig om 80-talet har en skön inverkan på mig. StorBarbro hade den finaste med skumgummi inuti som jag ofta klämde på. Det är skumgummi i min nya med. Och jag tror det var den gamla trånande känslan som hängde kvar när jag bestämde mig.


Men där nöjde jag mig inte. På 80-talet hade jag ju Simon, min undulat. Och en Pip-Hans har ju jag och Kollegan varit sugna på länge. Fördelen med att ha dom på linnet är att de inte väsnas och skräpar så mycket. Inte bits dom heller, mina nya husdjur. Istället bär de hatt och smycken. Trevligt och inhandlat.


Mera bak...




Så här på kvällskvisten åkte förklädet från Lillräven på och jag satte igång att baka en cheesecake, inspirerad av Tompa och Ana som bjöd på en supergod sådan när vi var där på middag i helgen. I morrn fyller OriginalBarbro (läs Mamma) år och då ska hon och pappa komma över till oss på middag. Och fyller man år ska man ju förstås ha en fin kaka också tycker jag.

Det bådar gott måste jag säga, efter att ha nallat lie av ostsmeten, så jag vågar faktiskt redan nu dela med mig av receptet.

Enjoy!



Citroncheesecake med passionsfrukt

För 10 personer.

En efterrätt som är som en dröm. Dessutom hyfsat kalorisnål.

Ingredienser

150 g digestivekex (ca 10 st)
50 g smör eller margarin
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal och saft av 1 citron
1 gelatinblad till glasyren
2 msk socker till glasyren
4 msk vatten till glasyren
2 passionsfrukter till glasyren


Gör så här

Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter).Ställ i kylen.

Lägg gelatinet till fyllningen (4 blad)i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan så jämnt som det går (så glasyren kan ligga jämt på sedan utan att rinna iväg åt något håll) Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv.




Inneboende YES!


När vi ska renovera ska det som bekant ta hela 6 veckor. Cirka. (Och det där cirka:t skulle man gärna varit utan) Och vi har ju undrat hur vi ska lösa det där med dusch och toalettbesök under denna tid. Och då är det så fint att ha en vän som vi kallar för Kollegan. Hon har då alltid svaret på allt. Åh, vad jag saknar henne dessutom!

Kollegan har förstås en vän som ska vara borta hela Maj. Och den vännen bor vid Helgalunden och hyr gärna ut sin etta till oss. Perfekt! Som bonus får man Helgalunden runt hörnen - älskar kvarteren där.

Men innan vi kan flytta in där har vi 11 dagar. Och då har fina Kollegan erbjudit oss husrum i Gubbis tillsammans med henne och hennes fina son. Hur snällt är inte det? Och hur KUL ska det inte bli?? Jag blev likt ett barn på julafton pirrig i magen av förväntan och glädje! Jag har fått alldeles för lite Kollega 2010 så nu blir det översovarvecka. Fy så rysligt fint av Kollegan. Love you!




Present-tips


Tycker ni som jag att det är födelsedagar, barnkalas och bebisar på gång lite var stans i vår? Då vet jag var man hittar presenten...  Min syster som jag här kallar StorBarbro har ett kläd/designmärke som heter Barbro Stockholm. Hon gör fina kuddar, barnkläder, smycken och annat smått och gott och allt finns att skåda (och klicka hem) på hennes nya, tjusiga webshop:

Barbro Stockholm





23:13 hos oss





En gång för alla


Hur många gånger har jag presenterat ett färgprov på kakel från Marocko här? Väldigt väldigt många gånger, jag vet. Men idag ska det slås till. Och då måste jag ju bara få visa vad det slutligen blir:



Ett Hammarbygolv!

Ps. Ett stort tack till Emma och Markus som tipsade om denna tjej som tar in dessa golv till Stockholm. En hundring billigare per kvadrat men framför allt slipper man ju betala dyr frakt. Och så fick vi en fin färgkombo vi inte sett tidigare. Lycka!





Even you must be into you


Idag är jag tillbaka på jobbet efter en skön påskhelg med ganska mycket lata timmar. A är ledig och har varit så sedan  tordags då det också var hans födelsedag. Jag är lite avis förstås men det är ganska trevligt att börja tolv och hinna med att äta långfrukost ihop innan man ska iväg.

A fyllde som sagt år och av mig har han fått biljetter till att se Flight of the Conchords på Cirkus och middag på East i Maj. Ska bli så roligt och jag har haft svårt att hålla mig från att avslöja min hemliga present. Först fick jag inte tag på några biljetter för de hade tagit slut på ett kick. Då gick det flera dagar då jag ville beklaga mig för A vad jag hade försökt fixa men misslyckats med. Men jag höll mig eftersom jag inte riktigt gett upp. Men efter att ha lagt in sms-sökning på Blocket efter biljetter plingade det till efter någon vecka. Himla fin grej det där med sms-sökning.

Och om ni inte vet vilka Flight of the Conchords är, så varsågoda - ett smakprov. Egentligen en serie om två Nya Zeeländare med ett popband som ska försöka slå i Usa. När jag och A träffades brukade vi rätt ofta kolla på det.




Jag byter blogg (och namn)


Hör och häpna!

Här går man och kallar sig för LillBarbro i godan ro. Men se det får man inte! Nu har man nämligen hört av sig från självaste Lill-babs.com och haft synpunkter på mitt valda namn LillBarbro. Ja Riktiga Lill-Babs hemsida (!!) Man menar att det är missvisande att använda sig av ordet "Lill" och varianter på namnet "Barbro" ihop. Är det så? Ja jag vet inte men efter att ha blivit lite mutad (inga markvärdiga summor, men ändå) så får det bli så. Jag tackar för mig och detta blir mitt sista inlägg här.

I fortsättningen får vi ses HÄR.
Hoppas ni hakar på.
Och farväl LillBarbro! Snyft!!!


RSS 2.0